Türk Dış Politikasının İnsani Diplomasi Vizyonu ve Pratiği

Yazarlar

  • Serkan Gündoğdu MUNZUR ÜNİVERSİTESİ

Anahtar Kelimeler:

Türk Dış Politikası- Yumuşak Güç- İnsani Diplomasi

Özet

Son yıllarda dünyadaki gelişmeler ve değişmelere bağlı olarak Türk dış politikasında da köklü değişimler yaşanmıştır. Özellikle dış politika araçlarını ve uygulamalarını günümüz şartları doğrultusunda çeşitlendirerek uluslararası arenada etkinliğini arttırma yoluna gitmiştir. Bu araç ve uygulamalardan önemli bir tanesi de yumuşak güç unsurlarından sayılan insani diplomasisi olmuştur. Klasik diplomasi faaliyetlerinin değişimine bağlı olarak gelişen insani diplomasisi, bugün birçok gelişmiş ülke tarafından dış politikalarının tamamlayıcısı bir araç olarak tercih edilmektedir. Türk dış politikasında da aynı minvalde ve uluslararası meselelerde öncelikli olarak tercih edilip kullanılmaya başlanmıştır. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanan bu çalışmada, Türk dış politikasının önemli bir diplomasi aracı haline gelen insani diplomasisi algısı, kullanım örnekleri ve pratiği ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı literatürdeki diğer çalışmaları da inceleyerek yumuşak güç unsuru olan insani diplomasisinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve önemini ortaya çıkarmaktır.

Referanslar

Bengü Çelenk, “Dış Yardımların Ulus Marka Değeri Oluşumuna Etkisi: Türkiye Örneği” Türkiye’de ve Dünyada Dış Yardımlar, ed. Erman Akıllı, Ankara: Nobel Yayıncılık, 2016.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yayınları “Türkiye’nin Dost Eli: İnsani Diplomasi”, Ankara, 2022.

Elif Yıldırım ve Övgü Kalkan Küçüksolak, Türk Dış Politikasında İnsani Diplomasi ve Suriyeli Sığınmacıların Türkiye Algısı: Gaziantep İli Örneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Y.19 S.37,2020.

Halil Kürşad Aslan, “Dış Yardımların Türkiye’nin Yumuşak Gücüne Etkisi,” Türkiye’de ve Dünyada Dış Yardımlar, ed. Erman Akıllı, Ankara: Nobel Yayıncılık, 2016.

Kenan Dülger, Etkinliği Giderek Artan Yeni Bir Kavram Olarak İnsani Diplomasi ve Bu Alanda Örnek Teşkil Eden Türkiye’nin İnsani Diplomasi Anlayışı, Uluslararası Politik Araştırmalar Dergisi, C.3, S.2, 2017.

Kerem Kınık ve Halil Kürşad Aslan, “İnsani Diplomasi”, Dönüşen Diplomasi ve Türkiye: Aktörler- Alanlar- Araçlar, ed. Ali Resul Uslu ve İsmail Yaylacı, Küre Yayınları, İstanbul, 2020.

Mevlüt Çavuşoğlu, 2022 Yılına Girerken Girişimci ve İnsani Dış Politikamız, www.mfa.gov.tr.

Orhan Battır, İnsani Diplomasi Teoriden Pratiğe; Türk Dış Politikasının Yeni Aracı, Çizgi Kitapevi, Konya, 2017.

Volkan Şeyşane ve Görkem Şeyşane Tanrıverdi, States As “Humanitarians”: The Turkish Brand Of Humanitarian Diplomacy, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, C.10, S.1, 2022.

İndir

Yayınlanmış

31-12-2022