1950-1960 Yılları Arasındaki Demokrat Parti Döneminin Sosyo-Politik Atmosferini Anlamaya Yönelik Bir Çalışma
Keywords:
Demokrat Parti, Çok Partili Hayat, Sosto-politik AnalizAbstract
Türkiye Cumhuriyeti demokratikleşme sürecinde birçok iç ve dış engele takılmıştır. Demokrasinin olmazsa olmazı çok partili hayata geçiş süreci de genç cumhuriyet için sancılı kabul edilen yolculuklardan bir tanesi olmuş, milli irade ve darbeler gibi kavramlarla bir arada bakılacak olursa belki de olumlu ve olumsuz birçok gelişmenin tohumlarının atıldığı süreç olarak karşımıza çıkmıştır. Tüm bu gelişmelerin merkezinde bulunup Türk Siyasi Tarihi’nin başat aktörlerinden biri olan ve Cumhuriyet Halk Partisi içerisinden diyalektik bir görünümü andıracak bir biçimde doğan Demokrat Parti ve partinin iktidarda kaldığı 10 yıllık süreçte (1950-1960) deneyimlenen genel sosyo-politik atmosfer ve ekonomik gelişmeler bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışma içerisinde yapılan tartışmada, Demokrat Parti’nin kendinden önceki dönemin anti-demokratik uygulamalarını eleştirerek, adıyla uyumlu bir şekilde, demokrat bir siyasi başlangıç yaptığı ancak sürecin yavaş yavaş yerini tekrar anti-demokratik uygulamalara bıraktığı sonucuna varılmış ancak atılan liberal adımların küreselleşmekte olan dünyayla entegrasyonun sağlanması konusunda son derece gerekli olduğu not düşülmüştür. Bu bağlamda, Demokrat Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinden kopup kendi siyasal parti kimliğini edinmeye başladığı süreçten başlayarak iktidar partisi olarak kaşımıza çıktığı 1950 yılından itibaren gözlemlenen gelişmeler, demokrasi kavramı ve ekonomik uygulamalar ekseninde değerlendirilmiştir. İlk başlık altında, Demokrat Parti’nin, anti-demokratik uygulamaları eleştiren ve bu uygulamaların karşısında duran bir siyasal oluşum olarak ortaya çıkarken daha sonra, eleştirmiş olduğu anti-demokratik uygulamalara benzer yaklaşımları kendisinin sergilemeye başladığı anlaşılmıştır. Öte yandan ikinci başlık altındaysa, kendisinden önceki Cumhuriyet Halk Partisi idaresinde görülen devletçi yönetim anlayışının aksine Demokrat Parti’nin daha liberal bir ekonomik sistemi benimsediği, ekonomi içerisinde devletçi anlayışı en az düzeyde kullandığı ve bunun küreselleşen dünya içerisinde önemli bir hamle olduğu anlaşılmıştır.
References
Aldan, E. (2012). Türkiye’de Çok Partili Hayata Geçiş Yıllarının Demokrasi Kavramı Ekseninde Sosyolojik İncelemesi: Demokrat Parti Uygulamaları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
Altan, C. (2008). Türkiye’de Erken Genel Seçimleri Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (16), 143-158.
Demokrat Parti Tüzük ve Program. (1949).
Dikilitaş, O. S. (2007). Demokrat Parti Hükümetlerinin Sosyo-ekonomik Alandaki İcraatları (1950-1960). Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
Eroğul, C. (2014). Demokrat Parti: Tarihi ve İdeolojisi. İstanbul: Yordam Kitap.
Ertem, B. (2009). Türkiye-ABD İlişkilerinde Truman Doktrini ve Marshall Planı. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12 (21), 377-397.
Gökçen, A. (2013). Cumhuriyetten Günümüze Türkiye’de İktisat Politikaları ve Ekonomik Gelişme. Zencirkıran, M. (Editör). Dünden Bugüne Türkiye’nin Toplumsal Yapısı. 4. Baskı. Bursa: Dora Yayıncılık.
İnönü, E. (1998). Anılar ve Düşünceler (7. Baskı). İstanbul: Yorum Kitabevi.
Karpat, K. H. (2013). Türk Demokrasi Tarihi (4. Baskı). İstanbul: Timaş Yayınları.
Karpat, K. H. (2014). Kısa Türkiye Tarihi: 1800-2012 (4. Baskı). İstanbul: Timaş Yayınları.
Özçelik, P. K. (2010). Demokrat Parti’nin Demokrasi Söylemi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65 (3), 163-187.
Sığın, A. (2014). Laiklik Çerçevesinde Türkiye’de Din ve Toplum: Dünü, Bugünü ve Yarını. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (35), 474-485.
Taşdöven, Z. (2013). Demokrat Parti Dönemi Eğitim Anlayışı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
Zürcher, E. J. (2013). Modernleşen Türkiye Tarihi (28. Baskı). İstanbul: İletişim Yayınları.