Sanat Okuryazarlığı Ve Tarihsel Empati Becerileri Bağlamında Ressamları Konu Alan Resimli Çocuk Kitaplarının Hayat Bilgisi Dersine Entegrasyonu

Authors

  • Zeynep Sude ÖZKAN -

Keywords:

Hayat Bilgisi, Sanat Okuryazarlığı, tarihsel empati

Abstract

Hayat Bilgisi dersi çocuğun bildiği ve tanıdığı bir çevreden başlayarak, hayat ile ilgili ilk duygu, davranış ve düşüncelerin oluştuğu bir derstir. Bu araştırmada, sanat okuryazalığı ve tarihsel empati becerileri bağlamında ressamları konu alan çocuk kitaplarının hayat bilgisi dersine entegrasyonu amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırmada amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Ben Picasso ve Ben Dali başlıklı resimli çocuk kitapları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Söz konusu kitaplar hayat bilgisi dersi bağlamında, 2024 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yenilenen beceriler içinde yer alan tarihsel empati ve sanat okuryazarlığı becerileri ve bu becerilere ait bileşenler çerçevesinde analiz edilmiştir. Analizler sonucunda hayat bilgisi dersi kazanımlarıyla karşılaştırışıp ilkokul hayat bilgisi dersine entegre edilmesinin etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır.

References

Akaroğlu, E. O. (2014). Sanat eğitim programının 6 yaş çocuklarının görsel algı düzeylerine etkisi. (Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.

Akhun, B. (2012). Görsel Sanatçıları Tanıtan Resimli Çocuk Kitaplarının İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı 1(1-11).

Belet, D. Ş. (1999). İlköğretim kurumlarında uygulanan hayat bilgisi programının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Bolat Aydoğan, K. E. (2013). An Unaddressed İssue İn Art Education: Review Of Children’s Art Book. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 106, 418-438.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Demir, B. (2019). Sosyal bilgiler dersinde tarihsel empatiye dayalı etkinliklerin öğrencilerin tarihsel empati becerilerine ve başarılarına etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Endacott, J. ve Brooks, S. (2013). An Updated Theoretical And Practical Model For Promoting Historical Empathy. Social studies research and practice, 8(1), 41-58.

Eryalçın, K. (2004). Sosyal bilgiler dersinde müze eğitiminin akademik başarı ve tarihsel empatiye etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Galda, L. ve Short, K. G. (1993). Children's Books: Visual Literacy: Exploring Art And İllustration İn Children's Books. The Reading Teacher, 46(6), 506-516.

Mathis, J. (2015). The Significance Of The Arts İn Culture: Learning Through Children’s Literature. Libri & Liberi, 4(1), 85-102.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2024a). İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Millî Eğitim Bakanlığı. (2024b, Kasım 5). Okuryazarlık becerileri. Türkiye yüzyılı maarif modeli. https://tymm.meb.gov.tr/beceriler/ okuryazarlik-becerileri

Millî Eğitim Bakanlığı. (2024c, Kasım 5). Sosyal bilimler alan becerileri. Türkiye yüzyılı maarif modeli. https://tymm.meb.gov.tr/beceriler/sosyal-bilimler-alan-becerileri

Özdemir, S. (2003). Hayat bilgisi ders programının değerlendirilmesi. L. Küçükahmet (Ed). Konu alanı ders kitabı inceleme kılavuzu. Ankara: Nobel.

Sonmaz, S. (2005). Ben picasso. Sakıp Sabancı Müzesi Yayınları, İstanbul.

Sonmaz, S. (2008). Ben dali. Sakıp Sabancı Müzesi Yayınları, İstanbul.

Tay, B. (2007). Öğrenme stratejilerinin Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi dersinde akademik başarıya etkisi. Milli Eğitim Dergisi, 35(173), 87-102.

Uyar, E. (2019). Amatör ve profesyonel koristlerin sanat okuryazarlıklarının incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.

Yıldız, C. ve Durmuşoğlu, M. C. (2018). Ressamları Konu Alan Çocuk Kitaplarının Sanatla İlişkili Eğitsel Özellikleri. Uluslararası Güzel Sanatlar Eğitimi Araştırmaları Dergisi (UGSEAD), 1(1), 29-49.

Yılmaz, K. (2011). Sosyal bilgiler ve tarih öğretiminde tarihsel empati: Geçmişe geçmişteki insanların gözüyle bakabilme becerisi. A. Sümbül, H. Akdağ (Ed.), Sosyal bilgiler öğretiminde yeni yaklaşımlar II (s. 11-33). Ankara. Pegem Akademi.

Yücel, S. (2014). Günümüz sanatı politika ve kentsel mekân ilişkisi: Türkiye’de güncel sanat tartışmaları. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul.

Published

2025-01-01