Sinemada İdeoloji ve Totalitarizmin Temsili: V For Vendetta
Anahtar Kelimeler:
Totalitarizm, Politik Sinema, Sinema ve İdeoloji, Anarşizm, V for Vendetta.Özet
Toplumla ilişkisi en yoğun sanat dallarından biri olan sinema, kitleler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle politik sinemanın iktidarlar tarafından propaganda aracı olarak kullanıldığı görülmektedir. Bunlar dışında eğitici ve eğlendirici işlevleri de bulunan sinema, gelecekte yaşanabilecek kötü senaryoları göstererek uyarıcı bir misyon da edinmiştir. İdeoloji de tıpkı sinema gibi kitleleri harekete geçirme gücü yüksek olan bir uyarıcıdır. Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ideolojiler için oldukça önemli bir yayılım imkânı sağlamıştır. Kitle iletişim araçlarının önde gelen örneklerinden biri olan sinema, birbirinden farklı çok sayıda düşüncenin kitlelere yayılmasına öncülük etmiştir. Aynı zamanda da ideolojiler açısından iyi bir propaganda aracı olarak rol oynamıştır. Bu doğrultuda bu çalışma sinema ve ideoloji birlikteliğine odaklanırken totalitarizmin sinemada temsil örneği olarak “V for Vendetta” filminden yararlanmıştır. Totaliter diktatörlüğün doğuşu, egemenliği ve nasıl ortadan kalkabileceğine dair öngörülerde bulunan film aynı zamanda anarşizme de güzel bir örnek sağlamaktadır. V for Vendetta filmi üzerinden korku ve güvenlik ihtiyacı ile kurulan totaliter bir toplumun anarşizmle nasıl yıkıldığının bir analizi yapılmıştır.
Referanslar
Aktan, C.C. ve Dileyici, D. (2005). “Demokrasiye Yöneltilen Başlıca Eleştiriler”, s. 57-107, (Ed.) Aktan, C.C., Demokrasi Poliarşi ve Demarşi, Konya: Çizgi Kitabevi.
Arendt, H. (1996). Totalitarizmin Kaynakları /1 Antisemitizm, İstanbul: İletişim Yayınları.
Baudrillard, J. (2017). Sessiz Yığınların Gölgesinde. (Çev.) Adanir, O., Doğu Batı Yayınları, Ankara.
Call, L. (2008). A Is For Anarchy, V Is For Vendetta: Images Of Guy Fawkes And The Creation Of Postmodern Anarchism. Anarchist Studies, 16(2):154-172.
Çetin, H. (2002). “Totalitarizm: İdeolojik Kökenleri ve Toplumsal İnşa Araçları” Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26 (1), 15-43.
Dudu, M. (2009). “Politika ve Sinema Üzerine..” https://futuristika.org/politika-ve-sinema-uzerine/ 10.11.2022
Dursun, D. (2008). Siyaset Bilimi, 4.b., İstanbul: Beta Yayınları.
Erdoğan, M. (2003). Anayasal Demokrasi, 5. b., Ankara: Siyasal Kitabevi.
Foucault, M. (2016). Özne ve İktidar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Friedrich ve Brezezinski, (1964). Totaliter Diktatörlük ve Otokrasi, (Çev.) Onaran, O., Türk Ankara: Siyasi İlimler Derneği Yayınları.
Gold, J. ve Gold, I., (2012). “The “Truman Show” delusion: Psychosis in the global village” Cognitive Neuropsychiatry, 17(6), 455-472.
Goldman, E. (2017) Anarşizm Neyi Savunur?, İstanbul: Agora Kitaplığı.
Heywood, A. (2011). Siyasi İdeolojiler, Ankara: Adres Yayınları.
Hunter, J. D. ve Yates, J. “Küreselleştirici Amerikan Dünyası”, (Ed.) Berger, P. L. ve Huntington, S. P. Bir Küre Bin Bir Küreselleşme Çağdaş Dünyada Kültürel Çeşitlilik, İstanbul: Kitap Yayınevi.
Jun, N. (2016). Anarşist bir Film Teorisi, İstanbul: Altıkırkbeş Yayın.
Kara, M. (2020). Devlet Toplum ve Sinema, Ankara: Klaros Yayınları.
Kapani, M. (2018). Politika Bilimine Giriş, Ankara: BB101 Yayınları.
Kılınç, B. (2015). “Sinema ve Politika” (Ed.) Kılınç, B., Sinema ve Politika, Konya: Literatürk Academia.
Kurtdaş, Ç. (2022). “Sosyolojik ve Toplumsal Boyutlarıyla Sinema”, (Ed.) Karakoç, E. ve Özgür, Ö., Sinema Toplum İlişkileri Üzerine Çözümlemeler, Ankara: Nobel Yayıncılık.
Linz, J. J. (2021). Totaliter ve Otoriter Rejimler, Ankara: Liberte Yayınları.
Platon (2020) Devlet, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Popper, K. (2008). Açık Toplum ve Düşmanları Cilt 1 Platon, Ankara: Liberte Yayınları.
Seyhan, Y. (2017). “Sinema ve İdeoloji, Hollywood ve Burjuvazi” https://marksist.net/yilmaz-seyhan/sinema-ve-ideoloji-hollywood-ve-burjuvazi 12.11.2022
Tırpan, M. (2004). Sinema ve İdeoloji Türk Sinemasında Politik Filmler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.