Platon’da Adalet ve Erdemin Doğası Üzerine

Adalet

Yazarlar

  • Vehip BİRLİK

Anahtar Kelimeler:

Ahlak- Erdem- İyi- Kötü- Felsefe- Politika

Özet

Bu makalenin amacı Platon’un adalet kavramını ele alırken, adaletin bireyden ziyade toplumun bütünlüğü içinde anlaşılması gerektiği vurgusunu meydana çıkarmaya çalışmaktır. Platon, adaletin yalnızca bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerinde değil, aynı zamanda toplumun temel yapısında da bir düzen sağlayan ana ilkelerden biri olduğu görüşündedir. Bu bağlamda, adaletin erdemler arasında öne çıktığını ve diğer erdemlerle birlikte bir bütün oluşturduğunu belirtmek, Platon’un etik sisteminin karmaşıklığını ve derinliğini gösterir. Sofistlerin göreliliğine karşı çıkan filozof, adaletin ve doğruluğun nesnel bir temele oturduğunu savunur. Bu durumda, adalet sadece güçlü olanın çıkarlarını korumak değil, tüm bireylerin menfaatlerini göz önünde bulunduran bir ilke olarak kendini gösterir. Burada, Platon'un “doğruluk” kavramını adaletle ilgili bir temel olarak gördüğü ve bireylerdeki erdemlerin, toplumun adalet anlayışıyla doğrudan bağlantılı olduğu gerçeği belirginleşir. Yani, bireyler adil bir toplum içinde sadece kendi çıkarlarını değil, aynı zamanda başkalarının çıkarlarını da gözetmek zorundadır. Bu makale, Platon’un erdem anlayışını farklı insan tipleriyle, özellikle de Thrasymakhos gibi sofistlerle karşılaştırarak, birey üzerinden topluma doğru giden bir erdem izahı sunmaktadır. Thrasymakhos’un bakış açısı, güçlünün haklı olduğu anlayışını benimserken; Platon, erdemi ve doğruyu ararken bireyin ruhundaki dengesizlikleri de gündeme getirir. Burada bireylerin içsel hedeflerini göz ardı etmeleri, sosyal yapı içinde daha geniş bir adaletsizlik olarak kendini gösterir. Platon’un adalet anlayışını toplumun düzeninin sağlanmasında temsilci bir olgu olarak ifade etmesi, ayrıca bireylerin kendi işlerine odaklandıkları bir ortamda, herkesin en iyi şekilde çalışacağı fikrini destekler. İyi bir devlet, bu bireylerin farklı yeteneklerinin ve uzmanlıklarının toplumsal iş bölümüne göre düzenlenmesiyle inşa edilir. Bu hem bireysel hem de toplumsal mutluluğun sağlanması için gerekli bir koşuldur. Sonuç olarak, Adalet, yalnızca bir etik ilke değil, aynı zamanda bireylerin toplumsal varlıkları olarak kimlik bulmalarını sağlayan bir yapı taşıdır. Bu yaklaşım, felsefi düşüncenin insan doğasının karmaşıklığına derin bir bakış açısı sunarak, adaletin evrensel değerini ve gerekliliğini ortaya koyar.

Referanslar

Alfred William, Benn. (2017). The Greek Philosophers, vol. I, Diamond Publishers.

Andre Comte, Sponville. A. Compte. (2004). Büyük Erdemler Risalesi, Çev. Işık Ergüden. 1. Baskı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

Arslan, Topakkaya. (2008). Adalet Kavramı Bağlamında Platon-Aristoteles Karşılaştırması, FLSF Dergisi, Cilt: 6, Sayı 6.

Barney, Rachel. (2006). The Sophistic Movement, İn M. L. Gill & P. Pellegrin, A Companion to Ancient Philosophy, Blackwell.

Badiou, Alain. (2015). Platon’un Devleti, Çev. Savaş Kılıç & Nihan Özyıldırım, Metis Yayınları, İstanbul.

Cicero. (2021) De Officiis, Arma Virumque, Independently Published, Tufts University.

Eduard, Zeller. (1931). Outlines of The History of Greek Philosophy, The International Library of Philosophy, Published by Routledge.

Ernest, Cassirer. (2005). Devlet Efsanesi, Çev. Necla Arat, Say Yayınları, 1. Baskı, İstanbul Kasım.

Frank, Thilly. (2010). Bir Felsefe Tarihi, Çev. Yasemin Çevik, İdea Halk Kitabevi, İstanbul.

Gürgen, Abrim. (2020). Erdem Üzerine Tartışmalar, Doğu Kütüphanesi Yay., İstanbul.

Janet, Coleman. (2000). A. History of Political Thought; From Ancient Greece to Early Christianity, Blackwell Publishers, Oxford.

Johann Eduard, Erdman. (1890). A History of Philosophy/, vol. I, Ancient and Mediaeval Philosophy.

Karl Raimund, Popper. (1966) Open Society and Its Enemies: The Spell of Plato, Vol. I. Princeton University Press.

Küçükalp, Derda. (2016). Siyaset Felsefesi. 2. Bs., Dora Yay., Bursa.

Max, Weber. (2015) History of Philosophy, Palala Press.

MacIntyre, Alasdair. (1998). A Short History Of Ethics: A History of Moral Philosophy from the Homeric Age to the Twentieth Century, 2. Bs., University of Notre Dame Press, Notre Dame, Indiana.

MacIntyre, Alasdair. (2019). Erdem Peşinde Bir Ahlak Teorisi Çalışması, Çev. Muttalip Özcan, Vakıfbank Kültür Yay., İstanbul.

Platon. (2012). Devlet, Çev. Sabahattin Eyüboğlu- M. Ali Cimcöz, Türkiye İş Bankası Kültür Yay., 12. Bs., Ocak İstanbul.

Plato. (2013). Republic, Volume I: Books1-5. Edited and Translated by Christopher Emlyn- Jones, William Preddy. Loeb Classical Library 237. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Plato. (2001). Gorgias, Loeb Classical Library, Plato III, Çev. W. R. M. Lamb, 12. Bs., Londra, Harvard Univ. Press.

Plato. (1994/1999). Laws, Loeb Classical Library, Plato X-XI, Harvard University Press, R. G. Bury, London.

Tanzola, (1975) A Comparative study of The Cardinal Virtues in Cicero’s De Officiis and in Ambrose’s De Officiis Ministrorum.

İndir

Yayınlanmış

01-01-2025